Sari la conținut
Scoala de dans - Settling-ul in dansurile latino

Settling-ul in dansurile latino

Distribuie

Miscarea de sold de tip SETTLING in dansurile de provenienta cubaneza

In documentatia de specialitate publicata de Comisia de dansuri latino-americane a Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD)- cea mai importanta organizatie legata de dezvoltarea dansului sportiv din Marea Britanie si din lume- in capitolul rezervat dansului Cha-cha-cha (sau Rumba) sunt amintite cele patru tipuri de miscare de sold:

  • Settling – greutatea corpului este „asezata” (to settle= a aseza, a se aseza, a se depune etc) pe piciorul de baza (pe care stam = standing leg), picior care este intins – acest tip de miscare de sold este folosit pentru a incepe deplasarea corpului;
  • Lateral – soldurile se misca spre dreapta si stanga cu o rotatie minima (ex: Cuban Rocks);
  • Rotatie – soldurile se rotesc in jurul axei verticale reprezentate de coloana vertebrala (in grade de rotatie variate);
  • Twist – rotatia se initiaza exclusiv in solduri (ex: Hip Twist).

Se mai mentioneaza de asemenea ca o pozitie corecta, dreapta, inalta si naturala a

corpului trebuie sa fie avuta in vedere pe parcursul acestor actiuni ale bazinului.

In ceea ce urmeaza imi propun sa aduc explicatii suplimentare utile (sper eu) dansatorilor – profesionisti sau amatori- sau antrenorilor, profesorilor, instructorilor etc in ceea ce priveste miscarea de settling.

fig.1 - schelet bazin

fig.1 - schelet bazin

Pentru o mai buna intelegere va propun o introducere in anatomia bazinului corpului uman.

Bazinul este o formatiune anatomica complexa ce face legatura intre coloana vertebrala si membrele inferioare – se mai numeste si centura pelviana. Rolul sau principal este de a transmite greutatea corpului spre membrele inferioare si de a sustine viscerele abdominale. Scheletul bazinului este alcatuit din cele doua oase coxale, reunite anterior prin simfiza pubiana si posterior prin segmentul sacro-coccigian al coloanei vertebrale, cu care oasele coxale se articuleaza strans (vezi fig. 1).

Sacrul este un os median si simetric, format din sudura vertebrelor sacrate. El inchide partea superioara a bazinului. Baza sacrului priveste in sus si putin inainte si se articuleaza cu a cincea vertebra lombara.

Bazinul poate fi considerat ca un intreg fara nici un fel de problema deoarece mobilitatea intre segmentele sale este foarte redusa.

Articulatia coxo-femurala (articulatia soldului) este una dintre articulatiile de tip cavitate-nuca, lubrefiate cu un lichid cu proprietati speciale – lichid sinovial (ca un ulei folosit la autoturisme de exemplu) din corpul omenesc. Cum arata si denumirea stiintifica face legatura dintre osul coxal (cavitatea) si extremitatea superioara a femurului (nuca) sau mai exact cavitatea cotiloida delimitata de o margine (spranceana) cotiloidiana in care se articuleaza capul articular al femurului. Femurul este un os lung, pereche si nesimetric. Capul articular reprezinta 2/3 dintr-o sfera, este perfect rotunjit si orientat in sus, inainte si inauntru. Articulatia soldului are trei grade de libertate – poate lucra in toate cele trei axe spatiale (x, y, z).

Articulatiile corpilor vertebrali sunt reprezentate de suprafetele superioare si inferioare, usor concave ale corpilor vertebrali intre care se gasesc discurile intervertebrale – formatiuni fibro-cartilaginoase, elastice. Prin compresia acestora din urma in diferite zone (anterioara, posterioara, laterala) coloana executa miscari de flexie (in fata), extensie (in spate), inclinare laterala, rotatie.

Biomecanica miscarii de settling.

Biomecanica este stiinta care se ocupa cu studiul miscarilor din corpul animalelor si omului din punctul de vedere al legilor mecanicii. Ea studiaza formele de miscare, fortele care produc miscarea, interactiunile dintre aceste forte si fortele care se opun miscarii. Este deci o forma de analiza anatomo-functionala a miscarilor in termeni mecanici. Etimologic, notiunea provine de la cuvintele grecesti, bios – viata si mehane – masina.

fig.2

fig. 3

Pentru a simplifica fizica ce intervine in miscare vom considera oasele parghii de diferite grade, articulate in diferite zone, cu puncte de sprijin etc. Din cauza iregularitatilor morfologice ale oaselor sectiunea longitudinala a acestora nu se suprapune de obicei pe reprezentare sa simplificata. Un sistem fizic multumitor pentru ceea ce avem de demonstrat poate fi alcatuit din 4 parghii: coloana, bazinul si cele doua oase femurale si articulatiile aferente (fig. 2).

Coloana vertebrala transmite integral greutatea corpului (G) bazinului. Datorita simetriei acestuia greutatea este descompusa in mod egal (G/2) si transmisa prin articulatia soldului oaselor femurale. Ca o conditie ca intreg membrul inferior sa fie reprezentat printr-o parghie rigida si dreapta este ca genunchiul sa fie blocat (impins in spate) iar talpa sa fie in totalitate pe podea (flat). Astfel fortele sunt transmise intr-un mod direct prin picior, nearticulat, prin calcai in podea, ring de dans.

Legea nr. 3 a mecanicii sau principiul actiunii si reactiunii spune ca atunci cand un corp actioneaza asupra unui alt corp cu o forta (numita forta de actiune), cel de-al doilea corp actioneaza asupra primului cu o forta (numita forta de reactiune) egala si de sens contrar fortei de actiune. Podeaua actioneaza deci asupra piciorului cu o forta de reactiune (R) egala cu forta de actiune (G/2) dar de sens contrar (R=G/2). Aceasta de compune la nivelul bazinului iar sistemul mecanic este in echilibru. Sistemul reprezentat in fig.2 schematizeaza pozitia split-weight, picioarele usor desfacute, greutatea corpului distribuita in mod egal pe ambele picioare.

In figura 3 reprezentam acelasi sistem insa avand picioarele apropiate.

Dezechilibrand sistemul reducand contactul cu podeaua la un singur picior obsevam transformarea osului bazinului intr-o parghie de gradul 1 cu brate inegale avand ca punct de sprijin articulatia coxo-femurala iar forta rezistiva este aplicata extremitatii soldului – acesta se ridica.(fig. 4).

fig. 4

Principiile parghiei de gradul 1 sunt reprezentate in figura 5.

fig. 5

Dansatorul trebuie sa manifeste atentie sporita mentinerii verticalitatii coloanei, discurile intervertebrale comprimandu-se lateral pentru a neutraliza efectul de contrabalans al zonei de sus a corpului (zona toracica). Trebuie mentinut tonusul coloanei iar strechingul joaca un rol important deorece nu dorim o deplasare in jos majora la nivelul segmetelor superioare ale coloanei vertebrale (aspect cazut al corpului, postura deficitara)

Aceasta miscare este una simpla in care nu intervin forte interne corpului – forte musculare. Se bazeaza in totalitate pe forta gravitationala, pe blocarea genunchiului piciorului de baza si pe relaxarea unor grupe de muschi abdominali pentru a nu se opune miscarii de ridicare a soldului.  Concomitent cu relaxarea muschilor abdominali si fesieri trebuie realizata si eliberarea de greutate a piciorului ce urmeaza sa se miste (intr-o plimbare cu fata de exemplu – forward walk). Daca pozitia picioarelor nu este una laterala, ci unul in fata celuilalt, atunci soldul va descrie imediat si o miscare de rotatie naturala, in spate, fapt ce va aduce greutatea corpului in fata – in mare datorita formei nesimetrice a femurului.

Justin Istrate

4 comentarii la „Settling-ul in dansurile latino”

  1. superba disertatia :)…si totusi am o intrebare.cum e cu settlingul in switchturn-uri in cha-cha.Cat de relaxat mai este el…sau lipseste cu desavarsire 🙂

  2. Imi plac la nebunie aceste dansuri si deaceia am inscris si eu baiatul in virsta de 9 ani suntem din rm sarat de la sc nr 5 si sunt antrenati de sotii denis si irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version