fbpx
Sari la conținut
Scoala de dans - DANSUL SPORTIV – SPORT SAU ARTA?

DANSUL SPORTIV – SPORT SAU ARTA?

Distribuie

dansul sportiv - arta sau sport. cursuri de dans pentru copii si adulti in bucuresti zona centrala si berceni. scoala de dans hobby dance. sala de dans salon de dans. ballroom

Cu ceva ani in urma s-a deschis un subiect similar pe forumul hobby dance, neajungandu-se la o conluzie clara. Poate de data asta, cu ajutorul comentariilor, vom afla un raspuns coerent.

 

Sa vedem mai intai daca dansul in general este o arta. In Grecia antica dansul facea parte din disciplinele fundamentale ale educatiei unui tanar. In Roma antica existau dansatori profesionisti care performau cu ocazia diferitelor sarbatori religioase. In perioada Renasterii, Caterina de Medici a fost prima anfitrioana a unui spectacol de balet. Iata ca din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, dansul a fost la loc de cinste in patrimoniul cultural al diferitelor popoare. Cea mai veche clasificare a artelor, pune in interiorul artei dramatice dansul si coregrafia langa teatru la care se adauga cinematografia la inceputul sec.XX.. Dansul este starns legat si de o alta arta, muzica, fara de care acesta nu poate exista.

Din cele de mai sus, o conlcuzie logica ar fi ca dansul, ca definitie generala, este o arta fara doar si poate.

Pentru ca la momentul actual exista mii de stiluri de dans, interesant ar fi de dezbatut care dintre acestea pot fi considerate ca avand valoare artistica si care nu.

Folosind aceeasi clasificare artistica, aflam ca in dansurile clasice sunt incluse baletul si mai toate dansurile de curte: suita, giga, gavota, menuetul si altele, astazi doar dansuri cu caracter istoric. Sfarsitul sec. XVIII aduce in prim plan alte dansuri cu caracter precum valsul, polka, mazurka, boleroul. In fine, in sec.XX explodeaza sute de stiluri de dans, cu perioada scurte de existenta din care doar cateva raman in actualitate.

 

La inceputul sec.XX se pun bazele dansului ca sport de performanta. Aici insa se schimba lucrurile, arta dansului fiind eclipsata de competitia ce presupune abilitati fizice si tehnice. Regulile dansul sportiv stabilesc niveluri de varsta si clase calitative, figuri impuse, muzica standardizata, costumatii specifice, iar toate aceste rigori ingradesc in opinia mea creatia artistica.

Cu siguranta sporturi precum dansul sportiv, gimnastica ritmica, patinajul artistic si poate innotul sincron, au o serioasa componenta artistica, dar cand iese aceasta la iveala in competitie si la ce nivel, nu stiu la raspund cu siguranta. Poate ca la nivelul competitiilor de open international putem vedea latura artistica a dansului, dar si aceasta va fi in stransa legatura cu privitorul ce va acorda o astfel de calificare dintr-un punct de vedere propriu si poate subiectiv. Este posibil ca o coregrafie inspirata sa presupuna o creatie artistica de exceptie. Dar in conditiile unei executii defectuoase a acesteia mai putem spune ca este arta? Dar o interpretare muzicala deosebita ce are insa lacune coregrafice ori tehnice ?

 

corivn constantinescu - instructor dans sportiv HobbyDance  - vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step, samba, cha-cha, rumba, paso doble, jive, salsaVoi ce credeti? Cand se manifesta arta in dansul sportiv?

By Corvin Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.