Din multitudinea de sporturi si activitati sportive, se disting cateva, asa numite “sporturi elitiste”. Nici nu stiu cu certitudine daca expresia este corecta, gandindu-ma doar la definitia cuvantului elita. Conform dictionarelor elitele sunt persone privilegiate social si financiar, dar si cu calitati intelectuale certe. Sporturile elitiste sunt considerate cele pe care pentru a le putea practica in conditii de competitivitate trebuie sa cheltui sume mari de bani, sume ce nu sunt la indemana omului de rand.
Cele mai cunoscute sporturi elitiste sunt golful, tenisul, hipismul, sporturile nautice. Echipamentele necesare performantei in astfel de sporturi se ridica la cifre astronomice si putini le poseda. Consider insa ca orice sport de performanta presupune costuri uneori mari. Banalul atletism (desi poti alerga in jurul blocului pe gratis) necesita cel putin niste pantofi sport de calitate, uneori greu de achizitionat.
In unele discutii apare si dansul sportiv, considerat a fi un sport al elitelor. De ce ? Pentru ca se presupune a fi un sport scump. Este foarte adevarat ca fara investitii de timp si bani nu poate fi facuta performanta in dans. Daca in perioada de inceput consturile nu presupun decat niste pantofi de dans ieftini (uneori nici aceia obligatorii) si o rochita pentru fete facuta in casa de catre bunica, la nivel superior vorbim de pantofi de sute de euro iar rochiile fetelor pot costa cateva mii. Numai antrenamentul de grup nu va propulsa nicio pereche in fruntea clasamentelor si deci se impun antrenamente individuale cu antrenori specializati, cantonamente si stagii de pregatire costisitoare, uneori in strainatate. Dupa toate aceste cheltuieli urmeaza prezenta in competitii internationale de prestigiu si deci transport, cazare, masa, taxe de inscriere, toate acestea cumuland alte sume imposibil de suportat de catre unii dansatori.
Daca ne rezumam numai la resursele financiare ce trebuie cheltuite pentru performanta in dansul sportiv, putem spune cu siguranta ca este un sport elitist. Dar elitele presupun (confom definitiilor) persoane cu statut social si intelectual superior. Din observatiile mele, majoritatea dansatorilor provin din familii normale, nu neaparat cu statut social privilegiat si cu siguranta nu cu veleitati de intelectuali rasati.
In aceste conditii putem spune ca dansul sportiv este un sport elitist?